6 hodín cesty autom za históriou, morom a skvelým jedlom

Leto je asi jediné ročné obdobie, ktoré prejde tak rýchlo, že sa ani nenazdáme a už je preč. Kúpanie sa s deťmi, slnko, pláž patria neodmysliteľne v týchto mesiacoch k sebe. Predlžený víkend na konci augusta hrá pre každého cestovateľa prim. I my sme ho využili a vyrazili sme do malebného mestečka Grado.

Promenáda pri mori v Grade

Na severe Talianska sme precestovali už niekoľko miest pri mori, ale žiadne ma neoslovilo tak ako Grado. Malé mestečko, s malebným prístavom končiacim až priamo v centre, historickým centrom a s dlhou plážou, kde si každý nájde svoje miesto.

Historická časť mesta Grado

Ubytovanie sme si našli cez airbnb, tentokrát sme si vybrali apartmán priamo v centre mesta, odkiaľ sme mali všetko na pešiu vzdialenosť. Výhľad z balkóna si zamilovali naše deti, ktoré mohli neustále pozorovať ruch mesta. Náš výlet trval 5 dní, ubytovanie sme si vybavili na 4 noci, s tým, že prvý deň sme pricestovali o 10 ráno, kedy sme si vybavili skorší check in a taktiež neskorí check out  (v posledný deň sme odchádzali až o 19tej večer). Ubytovanie je možné nájsť na 4 noci od 200 do 400 Eur, podľa vzdialenosti od pláže a centra mesta.

Prístav v centre mesta Grado

Nakupovanie potravín vo väčšom, ak preferujete vlastnú stravu, sa určite oplatí cca 20 km od Grada  v Coope, alebo Lidli, cenovo je to približne to isté ako na Slovensku, len s omnoho vyššou kvalitou. V Grade nájdete menšie potraviny, v ktorých však kúpite všetko. My obľubujeme raňajky priamo z pekárne, ktoré v Grade sú, na čerstvý croasant sa vždy vopred tešíme ešte pred cestou.

Voda je dlho plytká v Grade, ideálna pre menšie deti

Pláž v Grade nemá úplné krásny čistý piesok, ale zato má dlho plytkú vodu, ktorú ocenili naše deti, ktoré boli non stop vo vode. S prestávkami mimo vody chytali krabov, ktorých je na pláži množstvo. Na pláži sa nachádzajú viaceré bary, v ktorých je možnosť kúpiť si jedlo, skvelý drink, či požičať si lehátko so slnečníkom.

Gelato si zamiluje každé dieťa

My sme strávili 5 dní v Grade pobytom na pláži a prechádzkami po meste, alebo v prístave. Výborná zmrzlina, či káva k týmto prechádzkam nesmela chýbať. Takýto únik od každodenných starostí odporúčam každému, pri dĺžke cesty6 hodín a cenách potravín ako u nás, si jediné, čo si musíte kúpiť, je ubytovanie a pohonné hmoty 🙂